Professor dr. Hanno Pijl: “Verandering van leefstijl helpt diabetes voorkomen.”

Het aantal patiënten met diabetes type 2 neemt explosief toe. Volgens de Nederlandse diabetoloog Hanno Pijl is dat het resultaat van hoe we ons leven inrichten. In een interview in het Algemeen Dagblad van 24 augustus 2019 zegt hij: “We weten van diabetes type 2 dat het een samenspel is tussen erfelijke aanleg, wat je eet en hoeveel je beweegt. Van de mensen die deze variant krijgen is het overgrote deel te zwaar. Je kunt dat proces tot rust brengen met goede voeding, beweging, gezonde slaap en gewichtsverlies. Dikwijls kunnen mensen dan met minder medicijnen toe of zelfs helemaal zonder.”

Professor Pijl vertelt in het interview uitgebreid over zijn missie: het stuiten van het explosief groeiend aantal patiënten dat lijdt aan diabetes 2. Hij noemt die ziekte de grootste epidemie in onze maatschappij. Overgewicht door veel en slecht eten en weinig lichaamsbeweging, stress, roken en alcohol zijn belangrijke boosdoeners. Daarom is hij er van overtuigd dat een verandering van leefstijl voor een enorme verbetering kan zorgen.

Zelf geeft professor Pijl het goede voorbeeld: “Practise what you preach. Ik eet zo gezond mogelijk, beweeg geregeld, slaap zo’n 8 uur, fiets veel en neem zelden de lift. Ik werk hier in het academisch ziekenhuis (Leids Universitair Medisch Centrum) op de zevende etage en die trappen bestijg ik dagelijks.”

Het interview met professor Pijl doet me denken aan een artikel dat ik eens las over een onderzoek bij mensen met dezelfde afkomst die in verschillende omstandigheden terecht waren gekomen. Zo leven bijvoorbeeld aan weerszijden van de Amerikaans-Mexicaanse grens Pima-indianen. Aan de Mexicaanse kant leven deze indianen in relatieve armoede. Aan de kant van de Verenigde Staten kennen ze overvloed en… ook veel meer diabetes.

Steeds weer blijkt voeding veel invloed te hebben op onze gezondheid. Of zoals Hippocrates, de grote Griekse geneesheer uit de oudheid, het al treffend verwoordde: “Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding.”