Veel water drinken: simpel advies voor een betere gezondheid


Bron- of mineraalwater is populair in België. Jaarlijks drinkt een gemiddelde Belg zo’n 120 tot 150 liter gebotteld water. Dat is veel meer dan in Nederland, waar men komt tot 20 tot 25 liter per jaar.
Is veel drinken wel zinvol? En maakt het eigenlijk wat uit wat je drinkt?
Allereerst: drinken van goed water is zeer belangrijk voor de gezondheid. In mijn praktijk heb ik vaak versteld gestaan van het effect van het simpele advies meer te drinken. Patiënten die voldoende water van de juiste kwaliteit dronken ondervonden zeer vlug dat dit een grote weldaad voor hun lichaam is, zoals bij een gespannen zenuwstelsel. De hersenen bestaan bijvoorbeeld voor meer dan 80% uit water. Voldoende vocht is dan ook een must voor een goed functionerend zenuwstelsel. Zenuwcellen functioneren minder goed als ze ‘uitgedroogd’ zijn.

Hoeveel zou je moeten drinken? Als vuistregel geldt: 0,30 liter per tien kilogram lichaamsgewicht. En dan zou je koffie, thee en frisdranken niet mee moeten tellen. Er zijn namelijk twee soorten water:
- ‘gebonden water’ of met andere woorden water dat elektrisch gebonden is of osmotisch
gebonden blijkt te zijn. Bijvoorbeeld het water van thee, koffie, frisdranken enzovoort.
- ‘vrij water’: water dat niet is gemengd met een gas of een ander product zoals suiker,
zoetstof of ander kruid.
Het is dus de bedoeling dat je zuiver, vrij mineraalwater drinkt. Er zijn heel wat dranken die eerder dehydrateren dan ‘watertoevoegend’ zijn. Koffie en de meeste frisdranken bevorderen zelfs vochtverlies uit de cel.
Ook de zuurgraad van het drinkwater is van groot belang. Wij leven in een verzuurd milieu.
Daarnaast is veel van de voeding die we innemen in feite erg zuur of de stofwisseling van het voedsel levert zuren op. Ons lichaam beschikt over een schitterend opvangsysteem dat deze verzuring zoveel mogelijk neutraliseert: alkalische buffering. Maar dit systeem wordt zwaar belast, zeker bij stress. Het is daarom aan te bevelen alkalisch water te drinken. Dit zorgt voor een zekere correctie. De overproductie van zuren wordt hierdoor gemakkelijker weggewerkt. Dit betekent dat het water een pH moet hebben boven de 7,6. Meestal staan dit soort gegevens op het etiket van gebotteld water.
Kortom: veel drinken is erg belangrijk. En het maakt zeker iets uit wat je drinkt. In mijn boek ‘Stop stress’ heb ik daarom een heel hoofdstuk gewijd aan dit onderwerp: ‘Veel water drinken, een must voor ons zenuwstelsel’.