Maar liefst 7 op de 10 Vlamingen geven aan dat hun mentale veerkracht zo goed als op is. Ze hebben te maken met klachten als wakker liggen door gepieker, geen energie meer hebben of zich opgebrand voelen. Dit blijkt uit een onderzoek van Partena Ziekenfonds. Zo’n 13% van degenen die meededen aan het onderzoek bleken zich in de gevarenzone voor een burn-out en oververmoeidheid te bevinden. Als oorzaken worden vaak genoemd stress op het werk of in het verkeer, financiële zorgen, problemen met de gezondheid en druk door sociale verplichtingen.

Ik kijk hier niet van op. Mijn ervaringen met patiënten op dit gebied waren de aanleiding tot het schrijven van het boek ‘Stop Stress’. Abnormale vermoeidheid door aanhoudende stress is geen signaal om te negeren. We zijn allemaal wel eens moe, bijvoorbeeld na een lange fietstocht, een dag hard werken of een inspannende klus. Maar dat verdwijnt gewoonlijk weer na een nacht goed slapen. Wees echter alert  bij de volgende symptomen:
- Je bent al moe ‘s morgens bij het opstaan.
- Je slaapt de hele nacht en toch blijf je de hele dag moe en loom.
- Je legt steeds weer opnieuw dezelfde taken opzij, niet in staat de minder prettige opdrachten uit te voeren.
- Je hebt moeite om het gewone dagelijkse werk te doen.


Er kunnen veel oorzaken zijn van aanhoudende vermoeidheid. Het kan zijn dat de opvangsystemen van het lichaam moeten worden verzorgd, zoals de lever of de nieren. Ook andere lichamelijke oorzaken
kunnen parten spelen, bijvoorbeeld bloedarmoede, een te lage bloeddruk of een te traag werkende schildklier. Behandeling zal het meeste succes hebben als de werkelijke oorzaak wordt aangepakt. Maar in veel gevallen is abnormale vermoeidheid een smeekbede van het lichaam het kalmer aan te doen. Het lichaam heeft dan behoefte aan rust. Aan ontspanning. Aan verkwikkende slaap. Rust is fundamenteel voor het herwinnen van de vroegere vitaliteit.