Opgebrand raken. Het overkwam de bekende Nederlandse psychater Bram Bakker in 2018. Ineens zat hij thuis, tot iets meer in staat. Hij vertelt er openhartig over in een interview in het Algemeen Dagblad en geeft als ervaringsdeskundige enkele zinvolle tips. Ik licht er graag een aantal uit.

De diagnose burn-out is vaak lastig te stellen. Bakker: “Vraag je mensen of een burn-out een psychische stoornis is, dan zeggen de meesten nee. Maar we behandelen het wel zo. Ik zeg niet dat een burn-out niet bestaat, ik zeg alleen dat we er anders naar moeten kijken. Diagnose en behandeling zijn gebaseerd op het medische model van ‘wel/niet’. Een cel is kwaadaardig of niet. Een bot is gebroken of niet. Heel helder voor zwart-wit gevallen. Maar een burn-out is, net als alle psychische klachten, grijs gebied. Je kunt geen hersenscan maken en aanwijzen: kijk, daar zit-ie. En toch doen we alsof dat wel zo is.”

“Allereerst moeten we dat medische model achter ons laten. Zie je burn-out maar als een cadeau, een geschenk dat je waarschuwt: de grens is nu echt bereikt. Een burn-out is namelijk niets minder dan het uiterste signaal van je systeem dat de balans ernstig is verstoord. De bedoeling is dan wel dat je het cadeau uitpakt en je afvraagt: waarom is dit bij mij bezorgd? Je zult zelf aan de bak moeten.”

“Diep van binnen weten we allemaal best wat goed voor ons is: voldoende bewegen, gezond eten, vaker nee zeggen, genoeg tijd nemen om te ontspannen. Klinkt simpel, maar zoals Johan Cruyff zei: iets wat simpel is heel goed doen, is het moeilijkste wat er is. Begin met die telefoon weg te leggen. Of neem Apple, dat je gaat helpen door het blauwe licht van je telefoon om tien uur ’s avonds te dimmen, zodat je makkelijker kunt slapen. De echte vraag is natuurlijk: wat doe je ’s avonds laat nog met een telefoon in je handen?”

Psychater Bram Bakker heeft als ervaringsdeskundige een theatercollege ‘Opgebrand’ gemaakt, waarmee hij optreedt in diverse theaters.