Een vroegere patiënt van mij – hij is audicien – gaf mij een brochure over de nieuwste hoortoestellen van de Amerikaanse firma Starkey. Het is boeiend te lezen over de transformatie die hoortoestellen de laatste jaren hebben ondergaan. Ooit waren het apparaten die uitsluitend ten doel hadden het gehoor te verbeteren voor slechthorenden. Nu zijn het interactieve toestellen waarmee gebruikers mobiele telefoongesprekken, televisie, muziek en overige audio vanaf hun smartphone naar hun hoortoestel kunnen streamen.

Er blijkt zelfs verband tussen gezondheid en ons gehoor. Een citaat uit de brochure van Starkey: “Mensen die goed kunnen horen zijn sterker verbonden met de wereld om hen heen, zodat zij beter en gezonder leven. Er bestaat steeds meer bewijs dat wanneer gehoorverlies met hoortoestellen behandeld wordt, dit een aantal ernstige gezondheidsproblemen kan verbeteren of afremmen. Denk hierbij aan cognitieve achteruitgang (mentale activiteiten) en dementie. Een recent onderzoek wijst zelfs uit dat het behandelen van gehoorverlies de allerbeste verandering is die iemand kan aangaan om zijn of haar risico op dementie te verlagen.” De onderzoeken zijn beschreven in gerenommeerde medische vaktijdschriften, zoals The Lancet.

Met als bron een fabrikant van hoortoestellen klinkt dit natuurlijk enigszins vooringenomen. Maar ik onderschrijf zeker dat goed kunnen horen belangrijk is voor ons dagelijks functioneren. Het voorkomt isolatie en helpt ouderen actief te blijven. Zowel lichamelijk als geestelijk.

In mijn boek ‘Stop Stress’ heb ik een heel hoofdstuk gewijd aan de invloed van geluiden op ons lichaam en dan vooral op het zenuwstelsel. Er zijn bijvoorbeeld muziektherapeuten die gebruik maken van specifieke frequenties die ‘resonantie’ in het lichaam veroorzaken. Dat heeft een zeer heilzame invloed. In breder verband is bekend dat bepaalde muziek in het algemeen rustig maakt. Hiervan maakt men gebruik in openbare ruimten. Deze muziek vermindert stress en agressiviteit. Maar dan moet je het dus wel goed kunnen horen.