1 op de 5 Vlamingen slikt slaappillen
Zo luidde onlangs de alarmerende kop van een artikel in dagblad HLN. Uit onderzoek van Partena Ziekenfonds bleek dat de helft van de Vlamingen slecht slaapt en 1 op de 10 zelfs lijdt aan chronische slaapproblemen. Velen, 1 op de 5, gebruiken dan een ‘pilletje’. De krant laat enkele slaapexperts aan het woord die waarschuwen voor deze tendens. Veel van deze middelen werken verslavend en kunnen zelfs een averechts effect hebben omdat ze de natuurlijke slaap verstoren.

Neurologe en slaapexpert Inge Declercq (UZA) zegt: “Een slaappil zorgt er enkel voor dat je hersenen meer knock-out zijn ’s nachts, maar lost het te veel wakker zijn ’s nachts niet op en zorgt enkel voor nog meer problemen. Met een slaappil heb je de indruk dat je beter slaapt, maar je krijgt er niet meer herstellende slaap door.”

002.jpgIn mijn boek ‘Stop Stress’ besteed ik veel aandacht aan dit onderwerp. Chronische of geregelde slapeloosheid is immers ook een alarmsignaal bij stress. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt kan individueel verschillen. Om te weten hoeveel uren je nodig hebt voor het behoud van je vitaliteit hoef je alleen maar de volgende vraag te beantwoorden. Ben je echt fit en uitgerust als je ’s morgens opstaat? Dat is het criterium. Bedenk ook dat niet alleen de slaapduur bepalend is, doch ook hoe je slaapt.

 

Hoe kan je je slaap verbeteren?
- Eet niet te laat. Zeker geen vlees, vis of kaas na 19 uur.
- Laat geen inspannende hersenactiviteit toe vlak voor het slapengaan.
- Stop een tijd met televisiekijken voor je slapen gaat.
- Laat koffie en Engelse thee (zwarte thee) een poosje weg uit het menu, en zeker nà 18 uur.
- Een stevige avondwandeling is rustgevend. Zorg daarbij voor een goede ademhaling of zoals Alfred Vogel het zei: ‘tank zuurstof’.

Vogel zei ook altijd dat de uren die je slaapt voor middernacht dubbel tellen. Nieuwe inzichten maken duidelijk dat dit niet klopt. Wat wél belangrijk blijkt te zijn, is dat je best op hetzelfde uur opstaat en dat je gaat slapen als je moe wordt ( als je slaap je naar bed ‘roept’… ) . Dit zal er voor zorgen dat je bioritmiek goed blijft functioneren.

Gebruik liefst geen synthetische slaapmiddelen. Ze forceren in feite het natuurlijke slaapproces. Wees voorzichtig met het manipuleren van dit kostbare herstelmechanisme van het lichaam. Goed slapen is absoluut noodzakelijk voor een vitale gezondheid. Geef de voorkeur aan natuurlijke producten, bijvoorbeeld op basis van Melisse of Valeriana officinalis. Die middelen werken fysiologisch en niet onderdrukkend. In hoofdstuk 10 van het boek ‘Stop Stress’ kun je meer informatie hierover vinden.