“Die dagelijkse berg suiker en zetmeel maakt ons ziek”.


“Als je doorgrondt hoe onze eetgewoonten zich hebben ontwikkeld door de eeuwen heen begrijp je waarom we nu zo’n enorme overgewicht- en kankerepidemie hebben.” Aldus diabetoloog professor Hanno Pijl in een interview in het dagblad Trouw. Hij licht toe: “Na de industriële revolutie overspoelde de voedingsindustrie ons met ongezond, bewerkt eten. Elk jaar komen er zo’n 20.000 nieuwe voedingsproducten op de markt, boordevol verborgen suikers.”

20 Op voeding letten-1.jpg“We hebben geen periodes meer met minder voedsel en dat merk je aan onze lichamen. Met alle tussendoortjes hebben mensen wel negen eetmomenten per dag. Negen! Die dagelijkse berg suiker en zetmeel maalt ons simpelweg ziek.”

Toen ik dit las moest ik denken aan een uitspraak van Alfred Vogel in Zwitserland, met wie ik vanaf 1983 een aantal jaren nauw heb samengewerkt. Zijn bijzondere kijk op de natuurgeneeswijze en gezonde voeding getuigde van visie. Over voeding zei hij bijvoorbeeld al in de jaren ‘60 van de vorige eeuw: “Eet met mate en benut voedsel zoveel mogelijk zoals het door de natuur wordt verschaft, zonder uitgebreide raffinering of toevoegingen van conserveermiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen”. In die tijd waren er maar weinig reguliere artsen die hun patiënten raad gaven over voedingsgewoonten of leefwijzen.

Toch is dat uitermate belangrijk, zoals professor Pijl in genoemd interview terecht opmerkt: “Goede gezondheid draait niet alleen om voeding, ook om beweging, genoeg slaap en minder stress.” Het is opmerkelijk dat pioniers zoals Alfred Vogel en andere voorstanders van een natuurlijke manier van leven zich hiervoor tientallen jaren geleden al sterk maakten. Maar het is verheugend dat ook vooraanstaande artsen zoals professor Pijl dit onderschrijven.