De beste remedie tegen stress: uit het laboratorium of uit de natuur?


Het gebruik van synthetische kalmerende middelen, slaapmiddelen en anti-depressiva is al jaren onrustbarend hoog. In de Verenigde Staten waren er bijvoorbeeld in een recent jaar meer dan 80 miljoen voorschriften voor benzodiazepines (tranquillizers). Ook in België en Nederland horen kalmerende middelen al jarenlang tot de meest geslikte medicijnen. En het gebruik neemt nog steeds toe.

Voor sommigen is het een noodzaak, maar de meesten hadden er beter nooit aan kunnen beginnen. Het innemen van synthetische tranquillizers kan op langere termijn verslavend werken. Vaak moet dan de dosis verhoogd worden om hetzelfde effect te behouden. Deze middelen dragen bovendien niet werkelijk bij tot de oplossing van de oorzaken van de spanningen.

Mijn ervaringen met natuurlijke rustgevende middelen - bijvoorbeeld op basis van valeriaan, melisse, lavendel, ginseng, passiflora – zijn positiever. Op de juiste manier toegepast werken ze veilig en lichaamsvriendelijk. Zonder bijwerkingen en niet verslavend. Nog een groot voordeel is dat deze plantaardige middelen zeer specifiek werken. Ze kunnen typische stress-symptomen wegnemen en dat is met synthetische middelen meestal niet mogelijk.Uiteenlopende reacties op stress
Mensen kunnen namelijk heel verschillend reageren op stress. Dat heeft vaak te maken met een verstoord evenwicht in het autonome zenuwstelsel. Dit bestaat uit twee grote delen: het orthosympathisch deel (heel ruw gezegd het deel van het systeem dat er voor zorgt dat we kunnen reageren) en het parasympatisch deel (zorgt voor de besturing van de spijsvertering en om tot rust te komen).

Iemand bij wie het orthosympathisch deel van het systeem overheerst, reageert in een stress-situatie meestal geagiteerd, heftig en emotioneel. Blozen, het warm krijgen, verstopping en weinig urineren komen dan ook voor. Wanneer bij iemand de parasympathicus de overhand heeft, gaat stress vaak gepaard met depressieve gevoelens, vermoeidheid, vergeetachtigheid, het koud hebben en neiging zich terug te trekken van het probleem. Bijzonder is dat bepaalde planten het evenwicht tussen die twee systemen kunnen bijsturen. Ze kunnen de werking van een van beide systemen een zetje geven of juist afremmen. Zo kan heel specifiek het onderliggende probleem worden aangepakt, met bijzondere resultaten. Zo kan Thymus vulgaris bijvoorbeeld een remmend effect uitoefenen op de parasympaticus. En heeft Passiflora incarnata bijvoorbeeld sympathicolytiche eigenschappen. Dit is een prachtig voorbeeld van de natuurgeneeswijze: het aanwenden van natuurlijke, mild werkende middelen om een verstoord evenwicht in het lichaam te herstellen..

Natuurlijk is het logisch eerst aandacht te schenken aan de oorzakelijke problematiek en aan alle belastende factoren die bijdragen tot een verhoogde stress.