We zitten allemaal wel eens in de put...

Wil dat dan zeggen dat we depressief zijn? Neen, omstandigheden en situaties kunnen ons danig belasten dat we het een periode niet meer zien zitten. Dit is een vorm van neerslachtigheid die iedereen wel eens meemaakt.  Als je regelmatig in de put zit, of als dat een patroon is dat vaak terugkeert, kan het zijn dat je hormonaal systeem niet in evenwicht is of dat je zenuwstelsel uit balans is. Dit kan erfelijk bepaald zijn. Maar het wil nog niet zeggen dat je echt depressief bent.

Licht kan ook in rol spelen in hoe we ons voelen. Deze vorm van neerslachtigheid komt dan meer voor in de donkere periode van het jaar. Blijkbaar heeft dit te maken met de epifyse. Bepaalde vormen van lichttherapieën worden bij deze problemen toegepast. Ook voeding is belangrijk, ook beweging, onze relaties, ons werk enzovoort. Vaak heeft neerslachtigheid dan ook een multicausale basis. In dat geval moet je kijken naar wat die neerslachtigheid in de hand werkt om er iets oorzakelijk aan te doen.

Echte depressie is een serieus probleem, een ernstige ziekte die gespecialiseerde hulp vergt.

Het is het onvermogen een aangepast gevoelsleven aan de dag te leggen. Als er niets meer is dat enige vreugde schenkt, dan is dit een signaal om medische of psychische hulp te zoeken.

Er zijn zeker natuurlijke behandelingen mogelijk zoals klassieke homeopathie bijvoorbeeld. Maar dit is specialistenwerk. Bij matige vormen van depressiviteit bieden fytotherapeutica een mogelijke verlichting, zoals bijvoorbeeld Hypericum perforatum MT of Ribes nigrum UE.