Uit een vragenlijst van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat het merendeel van de mensen denkt dat een maagzweer ontstaat door stress. Dat is echter niet het geval!

De gemiddelde Nederlander beschikt over weinig kennis over de spijsvertering. Maar lijdt wel aan de gevolgen. Ruim twee miljoen mensen in Nederland kampen met een spijsverteringsaandoening. Door de uitgave van een nieuwe brochurereeks wil de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen kennis over de spijsvertering vergroten en fabels op dit gebied de wereld uit helpen. Resultaten kennisquiz Maar liefst 70 % van de ruim 1000 mensen die de kennisquiz heeft ingevuld op de website van de MLDS, denkt dat een maagzweer veroorzaakt wordt stress. Vroeger dacht men ook dat een maagzweer veroorzaakt werd door stress. Dit is een hardnekkig misverstand. Sinds de jaren tachtig is bekend dat een infectie met een bacterie in veel gevallen de oorzaak is van een maagzweer. Stress kan maagklachten wel verergeren maar niet veroorzaken. Maagklachten komen veel voor. Eén op de vier mensen in Nederland heeft er wel eens last van. Veel voorkomende maagklachten zijn: brandend maagzuur, maagslijmvliesontsteking, functionele maagklachten en maagzweer. Ook over deze onderwerpen zijn brochures verschenen. Daarin staan onder andere tips en adviezen wat mensen zelf kunnen doen om deze klachten zoveel mogelijk te voorkomen.
Bron: www.mlds.nl - 30 okt 2009

Commentaar:

De meeste gezondheidsproblemen en ziekten zijn multicausaal. In een gezin kunnen er twee zijn die griep krijgen bijvoorbeeld, terwijl de anderen niet besmet worden, ondanks het feit dat ze met elkaar omgaan. Er zijn dus duidelijk meerdere factoren van belang dan alleen maar het virus. Zo is dat ook met het krijgen van een maagzweer het geval. Zo zorgt stress bij de een voor een maagzweer, terwijl de andere hoofdpijn krijgt. Niet alle maagzweren worden veroorzaakt door Heliobacter. Alle maagzweren zijn ook niet allemaal het gevolg van stress. Maar beweren dat stress geen maagzweren veroorzaakt, maar dat dit enkel een gevolg is van een infectie, klopt niet met wat er de praktijk te zien is. Stress kan wel degelijk een van de hoofdoorzaken zijn van gastritis en van maagzweren. Stress heeft een ontregelende invloed op het autonoom zenuwstelsel en kan de basis zijn van een ontregeling van de maagsapproductie. Ook is de alvleesklier erg gevoelig voor de werking van de nervus vagus en die wordt wel degelijk beïnvloed door stress. De alvleesklier staat op zijn beurt in nauwe relatie met de maag. En kan dus een rol spelen in het ontstaan van stress.

Stressregulerende fytotherapeutica ( Passiflora, Melissa, Valeriana, Lavandula, Gentiana enzovoort ) kunnen heel efficiënt zijn bij maagzweren. Samen met Edisan ( drie maal daags 25 druppels voor de maaltijden ) heeft dit praktisch altijd goed resultaat.