Wetenschappers waarschuwen tegen het eten van veel rood vlees

Af en toe duiken er berichten op in de media dat het overmatig consumeren van veel rood vlees slecht is voor de gezondheid. Recent publiceerde het vaktijdschrift BMJ een onderzoek waaruit blijkt dat je een grotere kans hebt op vroegtijdig overlijden naarmate je meer rood vlees eet (zoals runds-, varkens- of lamsvlees). Maar het omgekeerde is ook waar: het risico op overlijden neemt af door in plaats daarvan meer gezonde producten te eten.

 

In het beschreven onderzoek werden tienduizenden mensen middelbare leeftijd gedurende 16 jaar gevolgd. De onderzoekers ontdekten dat mensen die tijdens de onderzoeksperiode meer rood vlees waren gaan eten – met name bewerkt rood vlees – een hoger risico liepen vroegtijdig te overlijden. Bij degenen die in plaats van vlees meer granen, peulvruchten, groenten en vis op het menu zetten, nam het risico af.

 

Bron: www.bmj.com/content/365/bmj.l2110

 

Dit doet mij denken aan de vele gesprekken die ik heb gehad met Alfred Vogel, de bekende pionier van de natuurgeneeswijze. Hij wees me vaak op het belang van eiwitarme voeding, dus met weinig vlees. Hijzelf was daarvan het levend bewijs. De vitaliteit waarmee hij zelfs op hoge leeftijd de natuurgeneeskunde en gezonde voeding in het bijzonder verdedigde, was zeer inspirerend. 

 

Door het lezen van meer boeken over voeding, ben ik nog meer overtuigd dat wij door het eten van te veel vlees, vis, kaas en andere zuivelproducten de ruimte rond de cellen verzuren en met afvalstoffen belasten. Op die manier komt de celstofwisseling in het gedrang en dit draagt zeker bij tot verharding van de bloedvaten. Alfred Vogel zei altijd: “Eet de helft.” Dit is eigenlijk de beste raad die we kunnen krijgen: de helft vlees en de helft kaas eten van de hoeveelheid die tot nu toe gewoon zijn. Het zal ons veel beter gaan.